
Recomandari
Ce mancam azi? Idei de meniu pentru o saptamana intreaga!
De cand am doi copii sunt intr-un stres continuu cu mancarea! Am intrat in panica si nu mai stiu efectiv ce sa gatesc. Copiii sunt extrem de pretentiosi cu mancarea, in mod special Davidutzu Americanutzu, care nu accepta altceva decat muuult piure de cartofi cu snitel, cartofi prajiti, supa de galuste, pilaf cu legume, ciorba sau diverse supe creme, clatite si gogosi. Sa nu auda de peste sau alte combinatii pentru ca ma chinui degeaba sa le pregatesc, pur si simplu, cel putin deocamdata, le refuza vehement. Eram fericita ca juniorul Thomassino parea la inceput fara fite si figuri si manca tot ce prindea. Acum, de cand cu dinti, masele si altele, si micutul a devenit cam figurant si nu mai vrea orice, nici macar iaurt. Astfel, am inceput sa gatesc zilnic si am descoperit ca in ultima vreme imi petrec mai mult de jumatate de zi in bucatarie! De aici si ideea de a-mi face un blog de cooking! Deocamdata nu am insa retete proprii, poate doar adaug cate ceva la retetele pe care le gasesc pe net si mai improvizez putin. Inca experimentez! Cert este ca imi place sa gatesc, o fac cu mare drag pentru copii dar mai am inca multe de invatat. Si pentru ca tot incerc diverse feluri de mancare si zilnic ma confrunt cu intrebarea – Azi ce le mai dau sa manance? – am zis sa las mai jos un fel de meniu al saptamanii, mai precis, cam ce am gatit si le-am pregatit eu baietilor saptamana trecuta! Daca nu sunt prea multe ciorbe sau supe in meniu este pentru ca nu le dau zilnic, nu mananca every day asa ceva. Si daca se repeta alte feluri de mancare…se intampla pentru ca sunt la cerere. De exemplu, David imi cere o data la doua zile piure cu snitel si salata de varza, pilaf sau clatite. Chiar si mamaliga cu smantana. Meniul nostru de saptamana trecuta a aratat cam asa! De fapt, ar putea cuprinde chiar ce am gatit in ultimele 2 saptamani! Am incercat sa fac o mica trecere in revista a ceea ce am pregatit si sa vad cat pot sta in bucatarie! Va astept cu sugestii si alte feluri de mancare, daca vreti sa ma inspirati! Sunt deschisa si interesata de diversificare!
Luni
Mic dejun – Gris cu lapte si scortisoara. Poate fi si omleta cu rosii cherry si apoi gris cu lapte. De exemplu, azi am facut si pasta de peste, pentru prima data (4 conserve de peste in ulei de masline, un sfert pachet de unt, o ceapa, 2 oua fierte, condimente), dar am mancat doar noi, adultii, ghinion! A iesit foarte gustoasa, dar copiii nu s-au dat in vant dupa ea!
Pranz – Am facut un fel de mancare interesant si gustos, zic, foarte simplu. Mi-au ramas niste cartofi fierti pentru piure, i-am asezat frumos intr-o tava rotunda, am pus langa ei niste piept de pui ramas de la puiul facut duminica seara la ceaun, si am ras deasupra cascaval (merge si mozzarella). Am dat la cuptor pana s-a topit cascavalul peste pui si cartofi. Se serveste cald, aburind, proaspat scos din cuptor. Este senzatie!
Gustare – Clatite cu gem sau Nutella, in functie de preferinte
Cina – Spaghete carbonara
Marti
Mic dejun – Chifle homemade cu diverse condimente (eu am pus rozmarin, chimen, susan alb si negru) servite cu unt sau cascaval si fructe la gustare.
Pranz – Snitel de pui sau de curcan cu salata de varza sau rosii cherry
Gustare – Gogosi facute in casa, mai nou, de catre domnul sot care a descoperit o reteta pufoasa si delicioasa! Yammy!
Cina – Peste la cuptor cu legume – eu am facut salau cu morcovi si dovlecel la cuptor, legumele presarate cu parmezan si putin ulei de masline deasupra
Miercuri
Mic dejun – Lapte cu cereale + diverse fructe de sezon (mere, pere, banane, ananas, mango, mandarine)
Pranz – Mamaliga cu branza si smantana si un ou prajit deasupra
Gustare – Paine cu unt si cu miere
Cina – Pulpe de pui la cuptor cu legume sau cartofi prajiti, dupa caz
Joi
Mic dejun – Iaurt cu cereale sau cu afine
Pranz – supa crema de legume cu crutoane (morcovi, cartofi, dovlecel/zucchini, ceapa, praz, cimbru, sare, piper, ulei de masline si praf de usturoi am pus eu). David nu mananca doua feluri la pranz… Depinde de mancare si daca se satura sau nu.
Gustare – din nou Clatite – e mare cerere in perioada asta
Cina – Pilaf cu legume, snitele si salata de varza cu morcov
Vineri
Mic dejun – Langosi cu branza si marar
Pranz – Chiftelute cu carne sau cu legume la cuptor (morcov, cartof, dovlecel, patrunjel si mirodenii) cu, bineinteles, celebrul piure, fara de care nu am putea exista sau, daca copilul e mofturos, o portie de paste, fusilli tricolore, cu sos rosu, made by me, dupa caz
Gustare – Pancakes cu dovleac placintar sau fructe. Mai nou, Americanutzul a inceput sa isi faca el salata de fructe sau salata cu rosii si castraveti si cere frecvent, culmea o si mananca.
Cina – Mamaliga cu branza – avem copil mofturos, nu incearca prea multe feluri de mancare
Sambata
Mic dejun – Cereale cu lapte (rondele cu miere sau fulgi de porumb de la Nestle)
Pranz – Ciorba de pui a la grec, musaca cu carne si cartofi, daca nu se doreste musaca, am mereu in casa piept de pui sau curcan, pentru snitele pentru ca atunci cand nu ii place ceva, David cere imediat snitel cu piure si salata de varza sau pilaf cu legume
Gustare – Scovergi, fructe
Cina – o Pizza cu de toate si doar cu mozarella si porumb pentru copii
Duminica
Mic dejun – Orez cu lapte sau frecatei
Pranz – supa de galuste, friptura, piept pui, ceafa de porc cu cartofi sau legume. Micutul Thomas prefera si ficatul de pui, facut in tigaie sau la cuptor.
Gustare – Cornulete de casa cu gem de prune sau chimen si mozarella sau tiramisu’, depinde de cat de obosita este mami.
Cina – Mazare, varza calita, ciorba de legume, de vita sau pui (exista mai multe optiuni, depinde ce se gateste si ce pofte sunt in ziua respectiva), poate chiar si o ciulama gustoasa, dar copilul poate cere cartofi prajiti din nou, cu smantana sau ketchup si maioneza, si poate pentru noi o salata mai light sau dovlecei pane
0 comments